Suomi, menneisyys, tulevaisuus

Hellou, mitä sulle kuuluu?
Mulle kuuluu tosi hyvää. Aina kuuluu tosi hyvää, mutta aina sitä ei itse muista arvostaa.
Jokasen elämään kuuluu niitä huonoja hetkiä, huonoja päiviä, huonoja viikkoja. Tuntuu, ettei jaksa. Ei jaksa nousta, ei mennä, ei tehdä, ei välttämättä edes muista olla iloinen ja hymyillä. Ei ehkä muista kohdella toista, nii kun toivosi itteään kohdeltavan. Ei välttämättä muista olla reilu, eikä arvostaa tätä upeutta, mitä meidän jokaisen elämässä on.
Mun mielestä nämä kaikki, huonot päivät ja ajat, negatiivisuus on yks iso ja tärkeä osa tätä elämää. Jos ei olis niitä huonoja päiviä, niin oisko sit muka hyviäkään? Olisitko sä Iiloinen ja onnellinen, jos sulla ei elämässäs ois mitään ikävää? Osaisitko sä arvostaa sitä, mitä sulla on, jos et kokis koskaan vastoinkäymisiä ja pettymyksen tunteita? Osaisiko nauttia ja olla onnellinen, jos sun elämäs ois kokoajan yhtä hymyä?  Mä en ainakaan osaisi.
Suomi, tää upea kotimaa, jossa on hyvä elää, hyvä olla. Jossa on turvallista ja rauhallista, jossa lapsista huolehditaan, jossa aikuisista huolehditaan. Ja jossa  kaunis ja karu luonto on aina parhaimmillaan. Tämä Suomi on vapaa ja itsenäinen. Tässä Suomessa valta on suomalaisilla. Valta on meillä, kansalla. Nyt on, mutta eipä ollut vielä 110 vuotta sitten.
Sillon meillä ei ollu täällä niin hyvä olla, mitä on nyt. Meidän Suomi oli Venäjän vallan alla, ei itsenäinen, ei vapaa. Suomessa suomi ei saanut itse päättää Suomea koskevista asioista. Suomi ei saanut elää tätä vapaata elämää, mitä Suomi elää nyt. Meidän suomalaisten asiat oli venäläisten käsissä. Meidän maa oli Venäjän vallan alla, mutta meidän mieli ja tulevaisuus ei.
Suomalaiset ovat aina olleet sisukasta, yhteen puhaltavaa ja talkoohenkistä kansaa. Suomalaiset ovat aina halunneet elää vapaasti ja itsenäisesti, suomalaiset ovat aina halunneet itse päättää omista -ja oman maansa asioista.
Suomalaiset ovat taistelleet itselleen ja maalleen vapauden, rauhan ja itsenäisyyden. Suomalaiset ovat tehneet uskomattoman työn.
Tänään tämä meidän upea, itsenäinen, vapaa Suomemme täyttää 100 vuotta. Suomi on vapaa tekemään mitä haluaa. Suomi on vapaa olemaan mitä on. Suomi on itsenäinen ja Suomi päättää itse omista asioistaan, sadatta vuotta. Ihan uskomattoman hienoa, eikö!
Suomi on täynnä luovuutta ja lämmintä sydäntä. Suomessa on asiat hyvin. Suomessa saadaan käydä koulua, saadaan syödä. Saadaan harrastaa, ja puhaltaa yhteen hiileen, saadaan elää, asua ja olla vapaasti ja rauhassa.
-ainakin vielä.
Nyt on meidän, täällä Suomessa tänä päivänä elävien sukupolvien vuoro ottaa vastuu maastamme ja teoistamme. Ottaa vastuu itsestämme ja toisistamme. Olla avoimia ja auttaa, olla mukavia toisillemme, ja mukavia maallemme. Olla sitä, mitä me ollaan, ja ennenkaikkea pitää maastamme, Suomestamme, ja toisistamme ja itsestämme hyvää huolta.
On meidän vuoromme ja - aikamme osoittaa kiitollisuutemme maamme itsenäisyyden, vapauden ja vapaan tulevaisuutemme puolesta taistelleille sotilaille ja - lotille.
Ollaan avoimia ja autetaan. hyväksytään itsemme ja toisemme, myös muualta tulevat upeat kansalaisemme ja upean maamme juuri sellaisena, kuin olemme ja kuin maamme on. Pidetään huolta itsestämme, toisistamme, ja maastamme. Yhdessä. Suomalaisina.
Hyvää itsenäisyyspäivää ja onnea Suomi 100-vuotta! 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

omat jutut

minä ja mun ajatukset pt. 1000000